Aktuális

 Krónika

 Előadások

 Díjak

 Turnék

 Tánckar

 Egyéb


 Eseménynaptár

 Képgaléria


 Juniorok

 Szeniorok


 Hasznos linkek


  Postacím:

  FS Ilosvai NTE

  Mierová u. 431,

  044 55 Vežká Ida,

  Slovakia

  Tel: +421 907 057 791

  Fax: +421 55 72 87 311

  e-mail: ilosvai@ilosvai.sk

  web: www.ilosvai.skIlosvai fesztivál és gyerektábor

    Évente kerül megrendezésre az Ilosvai fesztivál és az azt követő Ilosvai gyerektábor. A fesztivál, melynek a Nagyidai kastély és parkja ad otthont, péntek este kezdődik zenei koncerttel majd azt követi egy táncház. A szombati nap délelőttjén zajlanak a próbák, ebéd után van a családi délután gazdag programokkal gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt, többek közt hagyományos ételek kóstolójával mesterségek bemutatójával amiket a vendég együttesek, zenekarok és vásári komédiások műsora színesít. Este a szabadtéri színpadon kerül bemutatásra az Ilosvai Selymes Péter néptáncegyüttes és a vendégegyüttesek műsora, majd ezt követően ismét hajnalig tartó táncház van a kastély pincéjében. A fesztivál után van az Ilosvai gyerektábor melynek Várhosszúrét ad otthont. A tábor egy hetes, melyben kezdő és haladó szinten tanítanak táncot szakképzett oktatók. A tábor ideje alatt faragott kopjafát, melynek elkészítésében a gyerekek is segédkeznek, a nagyidai kastély parkjában állítjuk fel közösen a tábor végén.


Húsvéti locsolkodás

    Minden húsvét hétfőjén a csoport fiai beöltöznek viseletbe, fognak két vedret, két botot (ezekre akasztják a vedreket) és elindulnak a lányokhoz öntözkődni. Amikor a lányos házhoz érnek, a legfiatalabb benyit és elmondja a versikét, majd megkérdezi, hogy szabad-e locsolni. Természetesen igen a válasz, mármint a szülők részéről. Ez után következik a dolog legnehezebb része: el kell kapni a lányt és jó erősen meg kell tartani. Amikor ez már mind megvan akkor a két "leggonoszabb" fiú leönti a lányt egy-egy vedér hideg vízzel. Az egésznek a komolyságát még fokozza a lány sikoltozása is. Ez után a fiúkat megvendégelik étellel-itallal. Az utóbbit tekintve a fiúknak nincs könnyű dolguk, főleg a nap vége felé.


    Képek

Betlehemezés

    A betlehemesunk Tornagörgői betlehemes, Abaúj megyéből. Csoportunk 1998 éve csinálja. Karácsony első (esetleg) második napján járjuk (úgy ahogyan az eredeti szokás tartja). Szereplők:1 angyal, 3 pásztor, 1 öreg és egy kecskés. Az angyalnál van a templomka, a pásztoroknál bot van. A kecskés és az öreg arca el van takarva álarccal (báránybőr lyukakkal a szemek és a száj helyén), ami gallyakkal van tele aggatva. Míg a pásztorok komolyan viselkednek, az öreg és a kecskés ijesztgetik a közönséget. Az öregen hosszú, piszkos suba van, a kezében egy fából készült balta. Mind a kettőnek a nyakába van akasztva egy csirkeláb, a derekukra pedig kolompok vannak kötve.A betlehemezést a csoport tagjainál tartjuk (eredetileg viszont minden házba betértek a Görgői betlehemesek), a végén pedig a helyi bálban szoktuk előadni - úgy ahogyan azt a görgőiek csinálták.


    Képek